Sekelskifte för modernt liv.

Vi har stor erfarenhet av att renovera innerstadslägenheter, en typ av uppdrag vi gärna tar oss an. I det här fallet önskade beställaren renovera en 150 kvadratmeters våning på Östermalm. Bostaden behövde moderniseras, samtidigt ville man bevara den typiska sekelskifteskänslan.

Med genomgående planlösning och 3,30 i tak var lägenheten mycket inbjudande, men i ett ganska slitet skick. Den lackade ekparketten hade gulnat, många väggar hade vävtapet och matsalsväggarna var målade i åttiotalskulörer. Det var dags att renovera.

Tillsammans med beställare tog vi fram förslag till lösningar. Målet var ”sekelskifte med en twist”. En miljö som lyfte fram byggnadens historia och samtidigt var modern och funktionell. Snickerierna var en viktig pusselbit i det jobbet. Bland annat skapade vi nya bröstpaneler, efter att ha studerat och mätt lägenhetens befintliga spegeldörrar. Vi byggde också tidsenligt höga golvsocklar och djupa fönsterbrädor.

I några rum öppnade vi upp taken och möttes då av vacker stuckatur. Den var dock trasig och ofullständig. Vi inledde ett samarbete med en stuckatör. Han återskapade precis rätt stuckatur i gips, med takrosetter och dörröverstycken.

Lägenheten fick flera moderna lösningar. Vi tog bort alla trösklar och skapade ett så kallat flytande golv. Samtidigt ville vi att parketten skulle ha ett äldre uttryck, och valde därför att hårdvaxa den med pigment. Genom att sänka taket i korridoren kunde vi fälla in el och armaturer. För att öka kontakten mellan köket och den övriga lägenheten tog vi bort dörren till köket och skapade en öppen planlösning.

För att få tillräckligt med förvaring, skapade vi platsbyggda garderober för sovrummen, bokhyllor för vardagsrummet och kommoder för badrummen. Vi byggde en också ny gästtoalett. Likt de andra toaletterna inreddes den med Carraramarmor samt blandare och detaljer i mässing.

Idag trivs familjen i lägenheten, vilket vi ser som bevis på ett bra genomfört jobb.