Från sliten butik till ljust kontor.

Valhallavägen 163 i hörnet vid Värtavägen, är ett funkishus typiskt för kvarteren intill Gärdet i Stockholm. I gatuplan finns en butikslokal med stora skyltfönster. Länge huserade här en videobutik, men när mäklarfirman Erik Olsson tog över lokalen fick vi i uppdrag att renovera den.

Erik Olsson önskade en ny bas för sina mäklare som jobbar med objekt i den här delen av Östermalm. Förutom arbetsplatser, behövde lokalen också ha rum för möten med köpare och säljare. Vi arbetade utifrån en enkel skiss, och hade ett övergripande ansvar för ombyggnationen. Vi presenterade rumsliga lösningar och tog fram materialval.

Lokalen var sedan tidigare tapetserad med vävtapet. Och innan vi målade nytt fick vi bredspacklade väggarna med en spackelmaskin. Vi rev ut gamla mattor och la in en ny textilmatta. För att entrégolvet skulle blir mer tåligt, valde vi här ett stengolv.

I gatuplan skapade vi en loungedel med reception samt arbetsplatser för mäklarna. För möten, byggde vi dels ett större konferensrum med ett glasparti, dels fyra mindre mötesrum. Även de mindre rummen fick glaspartier. Vi gjorde också ett nytt kök och mindre personalutrymmen.

I källarplanet fick vi börja med att riva de gamla slitna putsade väggarna. Det var lågt i tak. Vi fick lägga el- och ventilationsinstallationer så tätt in till taket som möjligt, för att sedan kunna montera ett nytt innertak. I taket fällde vi in ny belysning. Vi byggde också en toalett och dusch för mäklarna, samt en kundtoalett.

De två planen binds samman med marmortrappa, som vi valde att klä i en textilmatta för ljudets skull. Det fina gamla smidesräcket målade vi om. När man idag besöker det ljusa luftiga kontoret, då känns den dammiga gamla videobutiken mycket långt borta.