Från tråkigt 70-tal till lyxig retro.

På Storgatan på Östermalm mellan Artillerigatan och Skeppargatan ligger Näringslivets hus. En modernistisk pärla som stolt tar plats mitt i stenstaden. Vi fick nöjet att renovera restaurangen i huset. Den ligger mot gården på gatuplan, vid en härlig ljusgård.

När vi först besökte restaurangen, var det som om tiden stått still sedan 1970-talet. Lokalerna kändes sterila, och det var hög tid för en ansiktslyftning. Vi arbetade utifrån ritningar som arkitektkontoret Spectrum tagit fram. Uppdraget omfattade två delar: matsal med affärslunchavdelning och restaurangens utskänkningsdel.

I de båda matsalsdelarna började vi med att riva ut det gamla. Vi drog nya installationer, la in nya textilmattor samt målade och tapetserade. En rolig aspekt av jobbet, var att vi fick tillverka en hel del måttanpassade möbler och inredningsdetaljer.

Vi skapade alla bord för matsalen: Dels så kallade kubbord tillverkade av tillsågade träkvadrater, dels en bordstyp med vit laminat skiva. Båda bordsmodellerna fick kantband av metall. Vi gjorde även ett speciellt bord att skära bröd på. Längs med matsalens soffa, skapade vi en öppen hylla med armar i metall. Armarna fungerade som hållare för lamparmaturerna över borden.

Affärslunchdelen fick en lyxig retrokänsla. Även här la vi in en ny textilmatta. Vi tapetserade och bytte armaturer till Sputnik-takkronor som nytillverkats efter en gammal modell.

I utskänkningsdelen klädde vi om bänkarnas befintliga stommar. På sidorna skapade vi nya snickrade fronter som ger illusionen av luckor. Vi monterade också nya bänkskivor av Kolmårdsmarmor. För salladsbuffén gjorde vi en speciell lösning där vi limmade en stor kylplatta på undersidan av marmorskivan.

Vi skapade hyllor i rostfritt stål, i samma formspråk som de i matsalen. Vi kaklade väggarna. Plattorna sattes i fiskbensmönster, vilket hjälper till att skapa en inspirerande miljö. Vi fällde in belysningen och monterade en särskild LED-slinga vid kockens arbetsplats, som tidigare varit mörk och svår att jobba vid.

Idag äter och trivs restaurangens gäster i den nya miljön.